Piekenpoets 2017 – De roest is er weer af…

mei 19 2017

BREDEVOORT – Na de donkere en rustige wintermaanden worden de wapens maar ook de wapenhandelingen in het voorjaar altijd weer even opgepoetst. Afgelopen weekend toog VKVB daarvoor naar Bredevoort.

In dit voormalige vestingstadje vond het ‘Piekenpoetsweekend’ van Compagnie Onversaegt plaats.

Al enkele jaren vormt deze samenkomst voor een aantal verenigingen de aftrap voor het reenactmentseizoen. Naast Onversaegt en VKVB namen ook de Borgerij Berghen opden Zoom, Compagnie Grolle en de Duitse groepen Clans of Caledonia en de Interessengemeinschaft Dreiβigjähriger Krieg Oderwald deel aan het evenement.

Kruitdampen

Anders dan voorspeld voltrok dit weekend zich onder een heerlijk voorjaarszonnetje afgewisseld met mooie 17e eeuwse wolkenluchten boven het schootsveld. Net als tijdens het Beleg in 1597 zweefden er weer dikke kruitdampen over de Bredevoortse gracht. Er werd geoefend met musketten, roeren en kanonnen en ook vonden piekexercities plaats langs de gracht en op ‘t Zand.

 

Ook het kanon van VKVB, zorgde tijdens Piekenpoets voor fraaie plaatjes.

Mooie opmaat

Nadat alle wapens aan het eind van de middag weer veilig opgeborgen waren, schaarden de soldaten en kampvolgers zich rond de kampvuren om met elkaar een goede kruik bier te drinken. Kortom, ‘Piekenpoets 2017’ was weer een geslaagd weekend en een mooie opmaat naar het komende seizoen.

(Met dank aan Marcel Houwer en René van den Mosselaar voor de fraaie foto’s.)