De slag om Grolle

Wij nemen u mee naar het jaar 1627…..

Groenlo was al eeuwenlang een belangrijk handelscentrum, vele handelsroutes vanuit Duitsland en het Verre Oosten liepen via Groenlo verder de Nederlanden in. Ook tijdens de Tachtigjarige Oorlog was Groenlo een belangrijke uitvalsbasis die zich afwisselend in Staatse en Spaanse handen bevond.

Frederik Hendrik kreeg in 1627 opdracht van de Staten Generaal om ‘die Starcke Stadt Grol’ te heroveren op ‘den Spanjaerd’. De belegering van Grolle duurt 30 dagen en daarna was het een feit: Groenlo was veroverd en zou nooit meer in bezit komen van de Spanjolen!

Terug naar het heden:
Deze slag is herschreven en wordt iedere twee jaar nagebootst, in 2019 op 18, 19 en 20 oktober. Alles wat er tijdens dit drie-daags evenement plaats vindt komt zo dicht mogelijk bij de historische waarheid.
Vanuit de hele wereld komen re-enactors (mensen die de levende geschiedenis naspelen), die tijdens deze dagen de Slag om Grolle naspelen op historische grond. De hele dag door kun je terecht op het Schootsveld voor demonstraties, bezoeken aan de loopgraven, opstandjes, schermutselingen en gevechten tussen de re-enactors van Spaanse en Staatse zijde: rapieren kletteren, kanonnen bulderen, de Hollanders komen steeds dichter bij de stellingen van de vijand en vallen de Spanjaarden continue aan. Zal het ze lukken Grolle te veroveren?

Ook in de binnenstad wordt terug gegaan naar het leven van alledag zoals dat in 1627 was. Na de gevechten trekken de re-enactors en hun vrouwen zich terug in hun kampementen rondom de gracht, houden exercities en gaan op zondag naar de historische kerkviering.
Bedelaars en zwervers hangen rond in de steegjes, buiten wordt geknobbeld, een molen op ware grootte rijst hoog boven de straten uit en complete boerderijen zijn nagebouwd. In de straten klinkt vrolijke muziek, handelaren brengen hun waren aan de man en de leprozen zoeken hun uitvlucht net buiten de stad. Ook voor kinderen is er door de hele stad genoeg te doen en ook op het scoutingterrein zijn kinderspelen georganiseerd. Natuurlijk is aan de inwendige mens gedacht: op verschillende punten in de stad kun je drinken en heerlijke snacks en gerechten kopen, geheel passend in het tijdsbeeld. Ook eten van de warenmarkt op wielen is een belevenis op zich. Mocht je na een hele dag vol belevenissen nog willen blijven? Schuif dan aan bij het Brouwersmaal, laat je meevoeren. Grolle is Grolle niet als de dag niet spetterend wordt afgesloten met een feest!

Welkom op de Slag om Grolle, welkom in 1627!

Home